torsdag 30 oktober 2008

Warszawa, grey city

(Kan inte skriva de tre sista bokstaverna i alfabetet har i Polen, sorry)

Ja, da ar vi alltsa i Polen. Halvtid nu ungefar. Jag har fatt blandade intryck av Warszawa sa har langt. Det man tanker pa hela tiden ar att det ar en otroligt gra stad. Formodligen for att en stor del av staden ar byggd av kommunisterna efter andra varldskriget. Farg var nagot lyxigt och onodigt. Det som ar uppbyggt efter kommunismens fall ar mest kopcentrum och skyskrapor. Men till skillnad fran exempelvis Prag ar Warszawa helt enkelt ingen vacker stad. Den ar till storsta delen valdigt ful, arligt talat. Det ar lite coolt mitt inne i centrum med skyskraporna men sa fort man kommer bara nagra hundra meter (helt arligt, ingen overdrift) utanfor city ser det ut som de mest skabbiga fororterna till Prag. Markligt. Dessutom ar polackerna extremt daliga pa att utnyttja alla ytor. Det finns jattestora ytor inne i city som ar stora grasmattor eller parkeringsplatser. Det ser for javligt ut. Gamla stan ar fin, uppbyggd efter andra varldskriget som en exakt kopia av hur det sag ut innan stadsdelen blev helt sonderbombad. Det ar fint men det finns ingen puls dar overhuvudtaget. Den enda riktiga nojesgatan ar sa gott som dod. Men ikvall har vi atminstone upptackt att Nowy Swiat, Kungsvagen som gar fran slottet till slottsparken, ar riktigt nice. En del mysiga pubar och sa. Vi hittade en fantastiskt mysig kallarpub ikvall som vi definitivt kommer att atervanda till imorgon. Vi har ocksa varit pa Panorama Bar pa fyrtionde vaningen pa Marriott Hotel dar en ol faktiskt ar annu dyrare an pa en pub i Sverige. Inte illa.

Vart hotell ligger ute i fororten men det ar latt att ta sig in till stan med sparvagn. Sjalva hotellet ar inget markvardigt men frukosten ar OK och standarden pa rummet gar inte att klaga pa.

Polacker ar dessutom sjukt daliga pa engelska. Men vi klarar oss i alla fall. Fattar vi inte vad de sager svarar vi bara OK, fine, och hoppas pa det basta.

Nu gar tiden ut (har betalat for lite tid pa internet har pa hotellet) men jag skriver mer och postar en massa foton nar jag kommer hem. Bye!

Inga kommentarer: