söndag 11 januari 2009

Bebbe lurade konstkännare

Det här är ju bara så fantastiskt skönt. En 22 månader gammal bäbis (den stavningen är mycket roligare), dotter till två konstnärer i Australien, målade tavlor som nu ska ställas ut på ett galleri i Melbourne. Lite gulligt men kanske inget sensationellt. Men det intressanta är att mamman, som promotade tavlorna för galleriets ägare Mark Jamieson, inte berättade att det var en bebbe som hade producerat konstverken. Jamieson gillade vad han såg och bestämde att de skulle vara med i en utställning med abstrakt konst.

Konstkritikern Robert Nelson på tidningen The Age höjde också verken till skyarna innan han fick reda på att det var lilla Aelita som hade målat dem.

Mamman är stolt, galleriets ägare är chockad men tänker ändå ställa ut tavlorna, men vad Robert Nelson tycker framgår inte. Jag kan inte låta bli att trasha konstkritiker som lovordar så kallade konstverk som inte någon vettig människa skulle kunna se som annat än rent kladd. Serves you right.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så länge "kladdet" påverkar betraktarens känslor är det väl i högsta grad konst?

Silence sa...

Absolut! Och det är ju hur skönt som helst att ett spädbarns konst kan påverka lika mycket som en vuxens. Det är inte det jag hånar, utan de viktigpettrar som tror att de är på en helt annan intellektuell nivå än resten av världen.